Saturday, 16 December 2017

Important Topics for Housmanship

S.K. | 08:20 | 0Comments |
Bismillah . .

Assalamualaikum . . 

Ni pun terjumpa dalam FB , bagi mereka yang ambil bidang doktor perubatan , iya sangat berguna untuk kalian . . Kalau nak housemanship , memang pening kepala la kan . . Ni adalah topik-2 yang penting yang kalian perlu mahir dan familiar kan . . 

No automatic alt text available.

No automatic alt text available.

Image may contain: indoor

No automatic alt text available.

No automatic alt text available.

Good luck  ! 

(Sumber : Syazana Aqilah)

Jangan Bagi Orang Buat Benda Ni Pada Isteri Masa Dalam Pantang

S.K. | 08:15 | 0Comments |
Bismillah . . 

Assalamualaikum . . 

Masa scroll-2 FB , tiba-2 terjumpa 1 post tentang Jangan bagi orang buat benda ni pada isteri masa dalam pantang . . 

Image may contain: text

Image may contain: text

Image may contain: text

Image may contain: text

Image may contain: text

Image may contain: text

(Sumber : 9 bulan 10 hari)

CASHBACK bagi Duit Balik . Jom Daftar

S.K. | 08:05 | 0Comments |
Bismillah . . 


Assalamualaikum . . 


Siapa suka shopping online kat sini ? Angkat kening pelisss . . . Shopping online ni senang je kan . . Klik sana , klik sini , eh tiba-2 dah terklik bayar pula . . Esok lusa barang dah sampai . . Berbelanja online tu tak kisah , tapi jadilah pengguna yang bijak . . Pernah dengar pasal SHOPBACK tak ? Tak pernah ? Klik SINI . . Untuk dipendekkan cerita , CASHBACK ni , bantu kita jana duit kita balik lepas dah online shopping . . Berbaloi kan ? Iyaaa . . Sangat berbaloi . . Biarpun duit yang kita dapat tu sikit , kalau kumpul-2 , lama-2 akan jadi bukit juga kan ?

Okaylah , S.K. tak berapa mahir lagi dalam selok belok CASHBACK ni , tapi , masa 12.12.2017 aritu , S.K. adalah try guna CASHBACK ni untuk beli top up di LAZADA , guess what ? Yess ! Diorang memang bagi balik duit kat kita . . Buktinya ? Tengok bawah ni . . Nanti S.K. buat tutorial cara-2 nak guna CASHBACK . . Tapi sementara tu , boleh sign up CASHBACK dulu kot . . Klik SINI



Walaupun baru RM 0.98 , tapi takpe , nanti kumpul-2 jadi banyaklah lepas ni . . Jom SIGN UP CASHBACK ramai-2 . . Jadi pengguna bijak okay ^_^

Thursday, 14 December 2017

Lazada Online Revolution Blogger Contest

S.K. | 21:06 | 2Comments |


Bismillah . . 

Assalamualaikum . . 


S.K. yakin , ramai blogger tahu dah pasal Lazada Online Revolution Blogger Contest ni . . S.K. pun sama . . Cuma , baru ada kesempatan untuk buat join . . Bagi blogger yang belum tahu macam mana nak join Lazada Online Revolution Blogger Contest ni , boleh tengok cara-caranya di bawah ini . . 


HOW TO JOIN LAZADA ONLINE REVOLUTION BLOGGER CONTEST?

1. The contest runs from 1 November until 14 December 2017

2. To take part in this contest, each contestant needs to answer to all the questions specified below and write in their post

a. Do you remember the first product that you ever purchased online? What was it and how was your experience? 
 b. Which types of products would you prefer buying online? 
 c. What to you love about online shopping? 
 d. Which products did you buy or are you planning to buy on Lazada during the Online Revolution sales? 

3. Contestants need to mention the Online Revolution (https://www.lazada.com.my/online-revolution) that will take place from 11 November to 14 December 2017

4. The article must contain screenshots of the products mentioned in point 2.d

5. Contestants are required to submit the link to their article via e-mail to contest@lazada.com.my with the subject titled: Lazada Online Revolution Blogger Contest. 

6. Contestants are welcomed to post the article in any language

7. Winners will be selected at random


Okay, let's start .

a. Do you remember the first product that you ever purchased online? What was it and how was your experience? 

Barang pertama yang S.K. beli dari Lazada adalah Epson Original Ink T664 Series (4 Colors) . Sebab ni first time S.K. start shopping online , so , S.K. saje je try beli barang-2 keperluan belajar yang murah-2 . . Nak cari experience orang cakap. Bagi S.K., S.K. sangat berpuas hati dengan servis yang diberikan dan barangan diterima dalam keadaan baik . . Memang tak membazirlah S.K. beli haritu. S.K. repeat order banyak kali kot dengan seller ni . . S.K. bagi 5 bintang untuk servis semua pihak yang terlibat . . Barangan dapat on time . . 


b. Which types of products would you prefer buying online? 

Kalau boleh , semua barangan S.K. nak beli online . Tapi buat masa sekarang ni , mana-2 barangan keperluan S.K. dan S.K. dapati harganya murah berbanding harga pasaran yang lain , tanpa rasa bersalah , S.K. akan "Add to Cart" dan pejam mata bayar . . S.K. lebih cenderung nak beli online pada dua barang ni ; Top-up & Mobiles & Tablets . . S.K. akan compare dengan semua shop yang ada , S.K. akan tengok review buyer & pengguna dan barulah S.K. buat pilihan yang mana S.K. nak teruskan urusan jual beli .


c. What to you love about online shopping? 

I do love everything about Lazada Malaysia and any merchant of online shopping . .


1. Dari segi pilihan pelbagai jenis barangan


Salah satu sebab Lazada menjadi pilihan S.K. adalah kepelbagaian pilihan untuk satu-2 barang yang S.K. nak cari . . Kalau macam pergi shopping mall kan , bila nak compare sesuatu harga barang yang kita nak beli tu , komfirm kena berjalan pergi merata-rata kedai semata-mata nak compare harga barang yang kita nak beli ni . . Tapi , dengan adanya Lazada , kita boleh compare harga dengan satu klik sahaja . . Tak payah nak keluarkan peluh semua . . Jimat banyak masa , tenaga dan macam-2 lah boleh jimat kan . .


2. Harga yang murah dan kualiti dijamin


S.K. akui , Lazada menawarkan harga barang yang sangat murah dan berpatutan . . Dan . . . Kualiti barang-2 Lazada dijamin ! S.K. jadikan Lazada pilihan utama S.K. sebab harga dia murahhhh berbanding kedai-2 kat luar sana , padahal kualiti dia sama . . So , Why pay more when you can get less . . S.K. pernah shopping hampir kesemua kategori yang ada dalam laman web Lazada dan alhamdulillah , semuanya dijamin kualiti dia . . Rugi tau kalau tak beli dengan Lazada . . 


3. Payment


Bagi S.K. , Lazada Malaysia sangat memudahkan pembeli . . Pelbagai jenis cara pembayaran yang dapat kita gunakan . ikut keselesaan kita . . Boleh guna credit card , Maybank2u , Paypal , 7eleven dan Cash on Delivery (COD) . . S.K. biasanya akan gunakan Maybank2u . . Simple . Klik-2 aje . . Kan dah bayar  . . 


4. Delivery barang on time


Ni part S.K. paling suka dengan Lazada . . Kita boleh tahu estimate delivery barang-2 kita . . So , bila dah tahu estimate delivery tu , kita boleh la prepare kan , kalau waktu ni ada kat rumah ke tak , boleh minta tolong jiran tolong amikkan kalau barang tu dah sampai tapi kita takde kat rumah . . Kemudian , barang-2 Lazada ni , biasanya akan sampai on time . . So , takdelah kita tertunggu-tunggu . . S.K. memang suka sangat la part ni . . Bila dah order barang & settle bayar semua , S.K. memang akan jot down estimation barang tu akan sampai . . So , kalau nak keluar rumah tu , beringat juga la nanti ada barang nak sampai . . 


5. Website Lazada


Bagi S.K. , website Lazada ni mesra pengguna . . Senang nak kendalikan , boleh sort ikut yang cara yang kita nak , boleh pilih brand yang kita nak . . Senang citer , permudahkan pengguna , pelanggan dan pembeli sekaliannn . . Apps Lazada , S.K. tak pernah guna lagi , tapi S.K. rasa okay je =)


Which products did you buy or are you planning to buy on Lazada during the Online Revolution sales? 


Kenapa S.K. nak beli Huawei P10 Plus ni ? Sebab S.K. nak tukar phone yang menggunakan duit sendiri. So , memandangkan this is the first time S.K. guna duit titik peluh usaha S.K. selama ni , kita cari yang the best from the best la kan ;')


Saturday, 11 November 2017

Tak Nak Sunyi Sepi Lagi GiveAway by ASTraveler

S.K. | 11:54 | 8Comments |
Bismillah . .

Assalamualaikum . . 

Jom join Tak Nak Sunyi Sepi Lagi GiveAway by ASTraveler . . Semoga S.K. ada rezeki untuk menang GA kali ni . . Ameen . . 

Giveaway Cash RM100 by Qiya Saad for November 2017

S.K. | 11:47 | 3Comments |
Bismillah . . 

Assalamualaikum . . 

Jom ramai-2 join Giveaway Cash RM100 by Qiya Saad for November 2017 . . Semoga S.K. dimurahkan rzeki untuk menang GA kali ni . . Ameen . . 


Giveaway, Giveaway Qiya Saad, GA,

Join Amerzing End Year Bloglist

S.K. | 11:28 | 3Comments |
Bismillah . . 

Assalamualaikum . . 


Jom ramai-2 join . . Semoga S.K. ada rezeki untuk menang . . Ameen . . 





Giveaway Ole-Ole Brunei By Mialiana.com

S.K. | 11:18 | 5Comments |
Bismillah . . 

Assalamualaikum . . 

Jom ramai-2 join Giveaway Ole-Ole dari Brunei by Mialiana.com. . Semoga S.K. dimurahkan rezeki menang GA kali ni . . Ameen . . 




Giveaway Ole-Ole Brunei By Mialiana.com bermula dari saat ini, 12.00 tengahari 9 November 2017 sehingga 11.59 malam 16 November 2017. Semua blogger yang bermastautin di Malaysia dijemput join. 13 pemenang bertuah dicari. Hadiah berupa ole-ole fridge magnet dan keychain di SINI.

Syarat-syaratnya :
  1. Follow blog Mialiana.comAdd To Circle Google+ Mia LianaLike Fanpage Mialiana.com dan Follow Instagram @mialiana (jika ada)
  2. Buat entri bertajuk Giveaway Ole-Ole Brunei By Mialiana.com
  3. Copy coding yang telah disediakan dan paste kan ke dalam ruangan HTML dan Publish entri.
  4. Hantar URL entri anda ke dalam ruangan komen SINI
  5. Segmen akan tamat pada 11.59 malam 16 November 2017.

Pemenang akan dipilih melalui cabutan bertuah manual dan keputusan pemenang akan diumumkan pada 30 November 2017.

** support Mia ya.....


Read more: http://www.mialiana.com/2017/11/giveaway-ole-ole-brunei-by-mialianacom.html#ixzz4y5boelnq

Saturday, 16 September 2017

Value Added Service (V.A.S.) di Farmasi Hospital

S.K. | 08:27 | 3Comments |
Bismillah . . 

Assalamualaikum . . 

Seperti yang sedia maklum , bulan Ogos 2017 merupakan bulan Hospital Attachment S.K. sebagai student Farmasi . . So , batchmates S.K. dah dibahagikan kepada 7 hospital untuk complete kan Hospital Attachment kitorang . . S.K. pilih Hospital Serdang sebagai Hospital Attachment S.K. berdasarkan feedback positive daripada senior-2 S.K. . .

Entry kali ni , S.K. nak ceritakan mengenai beberapa perkhidmatan tambahan (Value Added Service) yang disediakan oleh Farmasi Hospital Serdang . . Konsep yang mereka amalkan adalah Konsep 3E ; eZ , eKSPRES , eFISYEN . . Oh lupa , V.A.S. ni dalam kata mudah dia , cara lain untuk dapatkan ubat susulan dengan mudah dan cepat . . Maksud ubat susulan ni , untuk pesakit-2 yang memerlukan ubat dalam jangka masa yang panjang contoh macam pesakit tu ada diabetes , penyakit jantung , etc . . Kira macam nak restock ubat lah kan . . 

Image result for value added services

Okay !  Dekat Hospital Serdang , mereka sediakan 3 jenis e-Plan ; e-Pos , e-Kad & e-Med dan ada 1 servis tambahan nama dia SPUB (Sistem Pendispenan Ubat Bersepadu). . S.K. akan ceritakan sikit mengenai setiap servis dan kelebihan setiap servis ini . . 

e-Pos (UMP1M - Ubat Melalui Pos 1 Malaysia)

  • Ubat-ubatan akan dipos terus ke lokasi pilihan dengan kadar caj tertentu (Perlu diingatkan, hanya ubat berbentuk solid sahaja yang akan dipos, ubat cecair & gas tidak akan dipos)
  • Bayaran Poslaju sebanyak RM 5.30 (Semenanjung Malaysia) atau RM 8.50 (Sabah / Sarawak) dikenakan semasa anda menerima bungkusan ubat
  • Kelebihan ;
    - Jimat kos perjalanan
    - Jimat masa
    - Tiada masalah untuk meletakkan kenderaan
  • Masa perngambilan ubat : Waktu perkhidmatan poslaju Malaysia
  • Lokasi : Lokasi pilihan pesakit (Maksudnya , alamat rumah pesakit atau tempat mana pesakit tu nak ubat dia diposkan)

e-Kad (Temujanji)

  • Membuat temujanji (appointment) di kaunter pendispenan untuk bekalan ubat seterusnya
  • Hari pengambilan ubat ; Isnin - Jumaat
  • Masa pengambilan ubat ; 8.00 am - 5.00 pm
  • Tempat pengambilan ubat ; Farmasi Hospital Serdang (Klinik Pakar / Rawatan Harian)
  • Kelebihan ;
    - Jimat masa menunggu ubat sebab ubat akan disediakan sebelum ketibaan anda)

e-Med (SMS / E-mel / Telefon)

  • Untuk e-Med ni pula , pesakit boleh SMS (013-2377357) / E-mel (e_medhsdg@moh.gov.my) / Telefon (03-89475270) nama , no. SD, tarikh & masa ubat akan diambil
  • Untuk e-Med , pesakit hendaklah memohon 2 hari bekerja sebelum tarikh ambil
  • Hari pengambilan ubat ;
    - Isnin - Jumaat (8.00 - 10.00 am & 3.00 - 5.00 pm) di Farmasi Klinik Pakar / Rawatan Harian
    - Isnin - Jumaat (Selepas 5.30 pm) di Farmasi Kecemasan
    - Sabtu - Ahad & Cuti Umum (24 jam) di Farmasi Kecemasan
  • Kod e-Med akan diberikan sebagai tanda pengesahan
  • Kelebihan ;
    - Jimat masa menunggu ubat sebab ubat akan disediakan sebelum ketibaan anda)

SPUB (Sistem Pendispenan Ubat Bersepadu)

  • SPUB adalah servis di mana pesakit boleh ambil ubat di hospital atau klinik kesihatan yang berhampiran dengan rumah pesakit. Sebagai contoh ; pesakit terima rawatan di Hospital Serdang , tapi menetap di Kajang , so , pesakit boleh mohon untuk 'top-up' ubat seterusnya diambil di Hospital Kajang (which is jaraknya lagi dekat dengan rumah pesakit)
  • Kelebihan ;
    - Tidak dikenakan sebarang caj
    - Jimat masa & kos perjalanan
  • Pesakit boleh mohon SPUB semasa pertama kali ambil ubat di kaunter . Perlu isi borang atau berikan maklumat yang berkaitan pada Pegawai Farmasi yang bertugas .

Okay . Itu sahaja entry ringkas dan padat daripada S.K. mengenai Pharmacy Value Added Services . . Semua maklumat di atas adalah hak milik Hospital Serdang . Lain hospital lain nombornya tetapi konsepnya adalah sama . . Semoga bermanfaat =)

Monday, 11 September 2017

Giveaway by Alia Farhan

S.K. | 16:57 | 2Comments |
Bismillah . . 

Assalamualaikum . . 

Jom ramai-2 meriahkan GA by Alia Farhan . . Semoga dimurahkan rezeki . . Ameen . . 

Segmen Bloglist Oktober-Disember 2017 + Mini Giveaway Ciklapunyabelog [dot] blogspot [dot] my

S.K. | 16:54 | 3Comments |
Bismillah . . 

Assalamualaikum . . 

Jom ramai-2 meriahkan segmen + GA by Cikla . . Semoga dimurahkan rezeki . . S.K. harap dapat Cardigan No 1 tu ^_^

Segmen Bloglist Oktober-Disember + Mini Giveaway Ciklapunyabelog[dot]blogspot[dot]my.

Segmen Paling Mudah Menang Hadiah Misteri!

S.K. | 16:48 | 2Comments |
Bismillah . . 

Assalamualaikum . . 

Jom ramai-2 meriahkan segmen paling mudah menang hadiah misteri by Rin Hijabist . . Semoga dimurahkan rezeki  . . Ameen . . 


Giveaway Comel By Syahirah Valiant

S.K. | 16:42 | 2Comments |
Bismillah . . 

Assalamualaikum  . .

Jom ramai-2 meriahkan GA by Syahirah Valiant . . Semoga dimurahkan rezeki bersama . . Ameen . .

Giveaway Blog Bycikrenex

S.K. | 16:38 | 0Comments |
Bismillah . . 


Assalamualaikum . . 


Jom ramai-2 meriahkan GA by Cikrenex . . Semoga dimurahkan rezeki menang GA kali ni . . Ameen . . 

Sunday, 3 September 2017

Announcement Pemenang "GA : Jom Menang Barangan Lazada Bernilai RM20 by S.K."

S.K. | 18:07 | 4Comments |
Bismillah . . 


Assalamualaikum . . 


Seperti yang sedia maklum, haritu , S.K. ada lancarkan satu GA : Jom Menang Barangan Lazada Bernilai RM20 by S.K . . . Sorry for the late update & tak sempat blogwalking . . Malam ni S.K. akan blogwalking semua peserta & S.K. dah jadikan semua peserta sebagai bloglist S.K. Sebagai tanda minta maaf S.K., semua peserta untuk GA kali ni akan kekal jadi bloglist S.K. sehingga 31 December 2017 . . Terima kasih banyak-2 sudi join . . Nak tahu pemenangnya ? Boleh klik banner di bawah ^_^ . . Tahniah S.K. ucapkan . . Untuk Senarai Peserta GA kali ni, boleh klik SINI


Buat pemenang , sila email (stnrsyfh17@gmail.com) @ DM ig / twitter S.K. untuk tuntut hadiah . . 



Thursday, 31 August 2017

GA : Jom Menang Barangan Lazada Bernilai RM20 by S.K.

S.K. | 23:59 | 24Comments |
Bismillah . .


Assalamualaikum . .


Holaaaa ! ! S.K. nak lancarkan satu GA hari ni . . Rasa macam lama dah tak buat GA . . Busy sangat la katakan ("SANGAT") . . Okay . . GA kali ni , pemenang boleh pilih sendiri hadiah yang dia nak sangat-2 beli di LAZADA tapi dengan harga RM20 sahaja . . Tak kisah lah nak beli yang bawah harga RM20 atau macam mana kan , yang penting , bila dah tolak tambah darab bahagi , total amount yang S.K. akan hadiahkan adalah RM20 . . Menarik tak ? (Tolong cakap menarik please) . . EH lupa ! GA kali ni S.K. berikan nama GA : Jom Menang Barangan Lazada Bernilai RM20 by S.K.  





Macam yang sebelum-2 ni , syarat-2 simple mimple dimple jee . . 

SYARAT-SYARAT

  1. Wajib FOLLOW BLOG , INSTAGRAM & sunat muakkad TWITTER & LIKE mana-2 gambar S.K. di IG
    (Yang takde IG mahupun Twitter , masih boleh join okay ! Follow IG @ Twitter untuk bagi korang alert dengan announcement pemenang nanti)
  2. Tinggalkan KOMEN di ENTRY INI sahaja beserta dengan USERNAME IG / Twitter korang.
  3. Klik-2 Mr. Nuffnang S.K. yang ada dalam blog ni (kalau rajin lah kan).
  4. Buat 1 entry bertajuk GA : Jom Menang Barangan Lazada Bernilai RM20 by S.K.  . Dalam entry tu , korang mesti 'backlink' kan GA S.K. ni & WAJIB ada screenshot barangan LAZADA yang korang nak dapatkan . . 
  5. Kalau rajin , tag lah ramai-2 blogger lain , the more the merrier and hadiah pun akan bertambah jika penyertaan melebihi 100 orang . . 
  6. Anda layak menjadi peserta GA : Jom Menang Barangan Lazada Bernilai RM20 by S.K. jika mematuhi syarat-2 yang ditetapkan.
  7. Semua peserta secara automatik akan jadi bloglist S.K. untuk bulan Ogos - September 2017

HADIAH

💢 Penyertaan 100 ke bawah 

Barangan LAZADA bernilai RM20 (Barang mana tu pilih sendiri)



💢 Penyertaan 100 ke atas


Hadiah istimewa daripada S.K.

DATELINE


31 August 2017

SIAPA YANG BOLEH SERTAI ?


Semua penduduk Malaysia yang memiliki Blog , Instagram & Twitter



SENARAI PESERTA


Klik SINI

Wednesday, 30 August 2017

Giveaway Ogos 2017 by www.aerillhassan.com

S.K. | 05:11 | 0Comments |




Assalamualaikum dan salam sejahtera


Giveaway Ogos 2017 by www.aerillhassan.com bermula pada jam 12.00 malam 10 Ogos 2017 sehingga 11.59 malam 30 Ogos 2017. Menawarkan pelbagai hadiah yang lumayan dan menarik untuk dimenangi oleh para peserta.
Semua blogger dijemput untuk menyertai giveaway ini.

Syarat - syarat :-
  • Follow Blog Sponsor 

  • Like Fanpage 

  • Add To Circle Sponsor 
  • Follow Instagram Sponsor  

  • Follow Twitter Sponsor 
  • Buat entri bertajuk Giveaway Ogos 2017 by www.aerillhassan.com 
  • Copy coding yang telah disediakan dan paste kan ke dalam ruangan HTML dan publish entri. 
  • Hantar URL entri anda ke dalam ruangan komen SINI



17 pemenang bertuah akan dipilih dan keputusan pemenang akan diumumkan pada 
 1 September 2017


Sekian , terima kasih




Saturday, 5 August 2017

What was Wrong with Me?

S.K. | 16:02 | 3Comments |
Bismillah . . 


Assalamualaikum . . 


This is an article written by Iman Azman . . So inspired . . 


I GREW up thinking that having a boyfriend would define me. Obviously if I had a boyfriend, that automatically meant that I was smart, pretty and funny. Boys only want to be with smart, pretty and funny girls. Right?

The movies and TV shows taught me that all the cool girls had boyfriends, and if I didn’t have one, there was something lacking in me. I was straight up boy-crazy. They didn’t necessarily have to like me back, but it was fun to think that they did. I remember so many girl-talk sessions where we would analyse and conclude that because boy A asked me for a pencil it meant that he obviously liked me. There were times boy B debated with me for a few extra seconds in history class, which clearly indicated that I was totally his type.

Of course none of this was true and me and my girlfriends were just wasting our time talking about boys who clearly had more interest in playing football and discussing their video games instead of bothering about girls who giggled every time they walked past.

I came out of high school and pre-university with very limited experience in “dating” boys. My parents would never ever let me leave the house to hang out at the mall with “girlfriends” - they knew me better than that, and today I am thankful for their foresight!

But because I had never had a serious boyfriend, I was starting to believe there was something wrong with me. Why had no guy ever approached me for more than an eraser or my math notes? Was I not as pretty as the other girls, or perhaps I was just too loud, bossy and obnoxious?

I decided that Malaysian guys just didn’t “get” me and I was destined to find boys in Canada who would simply swoon over an exotic girl from a faraway country (isn’t that what the rom-coms tell us?)

FINDING HIM

After my first year of university, I had made a handful of guy friends, but none asked me out for coffee after class. I never got an invite to their parties and they barely talked to me beyond the lecture that we had just had.

What was wrong with me?

I was getting news from girlfriends back home, sharing that they had met guys who liked them and were going “steady” (do we still use that term nowadays? I don’t know the cool kid lingo anymore!) I was questioning my marketability and doubting if I was “cool” enough to have a boy like me. I am serious, no boy EVER approached me.

I finally decided if they were not going to come to me, I was going to find “him” instead. I started looking for ways to find the right guy — I joined societies and clubs, tried to make friends with more people, added classmates on Facebook, spoke out more in class, took better notes and advertised myself as someone who was willing to share notes freely.

Then something happened — no, a boy did not magically fall in love with me; instead I started getting top in class, I took up leadership positions in the societies I was in, I had a larger group of friends whom I socialised with. I had offers to work summer jobs, speak at talks and be an active member of my university community.

All my boy-gaining strategies turned me into a confident student and an extra curricular powerhouse. I became a more confident, independent and interesting girl — and suddenly I felt powerful. I liked who I was becoming and shifted my priority to investing into myself.

FINDING MY WORTH

With this newfound power, I realised that I didn’t need a boy to tell me I was worth something ...I already knew I was.

Ironically, when I was at my highest point, a boy came along, the right one. He liked me for my bossiness, weird humour and obsessive need for everything to be done well. We became friends, eventually went “steady” and got married. I didn’t have to look for him, he just came to me at the right time when I least expected it #jodoh

It sounds like a movie ending, doesn’t it? But trust me, when I was going through it, it felt far from it. There were a lot of times where I felt worthless because I wasn’t interesting enough for boys, there were moments where I doubted my appearance and years of simply thinking I was going to end up alone.

My message is simple, do not work on finding the guy — work on yourself and the right one will come.

I cannot give you a timeline of when he is going to show up or how it is going to happen (can you imagine if I could? That would be awesome!) but I truly believe that if you are the greatest version of yourself, you will attract people who are meant to be in your life.

We cannot dictate how we find our partner, the only thing we can control is who we are. So I urge you to focus your energy and fire on your schoolwork, career, health, family, friends, values, abilities and the things you are passionate in. When you prioritise putting yourself first and build an environment where you are powerful, you are going to attract the right person who is going to complement your character and your life.

I believe that God has created a man for every woman and I trust that they will meet when the time is right.

I know that it gets scarier as our ages rack up — aunties and uncles asking when they’re going to eat nasi minyak at your wedding, if you have someone special in your life and what happened to the last guy you went out with. It is terrifying to see your girlfriends get married when you are not even close to that, even more annoying when you’re asked to be a bridesmaid for the sixth time. But there is no shame in putting yourself first.

I understand that not finding a husband is not the same as not having a boyfriend in high school but you should never let that corrode your confidence or doubt yourself as a woman. Do not worry about finding the right man, he is on his way to you.

As assistant to fashion icon Vivy Yusof, journalism graduate Iman Azman finds herself thrown deep into the fashion world, a universe once foreign to her. Here she muses about her work, finding balance in life and shares what it’s like having a front row seat in the fashion industry. 


Source : NST

Friday, 4 August 2017

Senarai Peserta GA : Jom Menang Barangan Lazada Bernilai RM20 by S.K.

S.K. | 21:51 | 3Comments |
Bismillah . . 


Assalamualaikum . . 


First of all , S.K. , minta maaf sebab lambat update Senarai Peserta GA : Jom Menang Barangan Lazada Bernilai RM20 by S.K. & Bloglist August - September 2017 S.K. . . Sorry eh . . S.K. baru habis final exam . . Next week dah start hospital attachment pula . . So , here is the participants for this GA . .










P/s  : Dah join ke belum tuuu . . Kalau belum join , meh la ramai-2 join ^_^ Klik SINI okay . .

Saturday, 22 July 2017

Kecewa Kerana Cinta

S.K. | 07:32 | 2Comments |
Bismillah..
Assalamualaikum..
Another favourite entry from Kak Farah..
Kecewa kerana cinta?? Kalaulah cinta ILLAHI yang kau cari, kau tidak mungkin dikecewakanNya.
Satu phrase yang tiba-tiba popped out dari minda petang ini. Mungkin terlalu banyak terbaca status Facebook kenalan-kenalan yang sedang di alam keresahan dimainkan cinta manusia. 
 
****************************
"Kau mana tahu Diana, kau pernah bercinta?".
Oh, terasa sedikit kurang normal ya jika tidak pernah bercinta. 
"Kau tak laku. Kau jual mahal sangat. Kau bajet hot habes la tuh?".
Berfikir sejenak. Mugkin ada kebenarannya. 
"Ah.. Biarkan aku tak laku daripada dimainkan oleh cinta macam kau! Kecewa. Menangis berhari bermalam. Makan tidak, minum tidak", balas aku tapi hanya didalam hati. Aku hanya melemparkan senyuman. Tidak ingin menambahkan lagi luka dihatinya. Tapi aku menambah jugak, sekadar untuk membuatnya berfikir.
"Kau ingin cinta yang tak mungkin buat kau kecewa, Zura?".
"Eh, apa kau ni? Aku masih sayangkan Fik tau. Berani pulak kau nak kenalkan aku pada kawan lelaki kau untuk ubat kekecewaan aku ni? Kau ingat cinta aku ni main-main ke?".
Aku senyum. Memang cinta itu buta, bisu, pekak dan tidak dapat ditafsir menjadi satu makna yang sama bagi setiap orang kerana cinta tiada mata, mulut, hidung mahupun jasad seperti manusia. Tetapi perasaan cinta diciptakan oleh Allah maka Dialah yang mengetahui selok belok cinta yang sebenarnya.
"Cuba kau bercinta dengan Allah. Sebab Dia takkan mungkin buat kau kecewa". 
Noktah. Itu sahaja ayat terakhir yang keluar dari mulut aku untuk buat Zura tenang.
****************************

  
Saya sering menjadi Doctor Love. Ada yang berpangkat kakak dan adik datang bertanya pandangan saya tentang masalah cinta yang sedang keruh di hati mereka. Bagus. Kerana pengalaman cinta mereka membuatkan saya bisa menjadi Doctor Pakar Love. Hehe.. Petang ini, ingin saya berkongsi antara nasihat-nasihat yang biasa saya lemparkan kepada mereka. Anggaplah saya juga melemparkan nasihat ini kepada anda. Jadi, SAMBUTTTTT ! :p 
   
Saya cuba ringkaskan sebab saya tahu, tak ramai yang suka baca article panjang-panjang. (sebab saya pun sebenarnya tak suka baca. hikhik..)
   
Saya tahu bercinta sebelum kahwin tidak digalakkan di dalam islam tetapi saya juga tahu yang cinta ini sangat hebat penangannya. Bagi mereka yang bercinta, cinta sudah ibarat menjadi darah daging mereka. Membuang perasaan cinta itu ibarat membuang sedikit darah daging mereka. Bagi yang kuat, mereka kental dan cool sahaja jika darah daging mereka dihiris tapi bagi yang kurang kental pula, darah daging itu perlu dibuang secara halus, tidak kasar dan berhati-hati supaya sakitnya tidak terasa.

Jadi, nasihat saya pada mereka yang sedang bercinta, jika anda rasa pasangan anda sekarang adalah yang terbaik dan anda tidak ingin kehilangannya, percepatkanlah process ijab kabul. Tidak bersedia? Nanti nak kasi anak orang makan apa? Masih muda? Ingatlah, perkahwinan dituntut dalam Islam. Ini  juga sejajar dengan sabda Rasulullah s.a.w bermaksud,


"Wahai Ali, ada tiga perkara janganlah di lewat-lewatkan. Yang pertama : Solat apabila telah masuk waktunya, yang kedua : Jenazah apabila telah hadir dan yang ketiga : anak dara apabila telah ada orang sekufu dengannya”.


Tapi bagi mereka yang pingin menjauhkan diri dari cinta,  kerana khuatir terjebak dengan maksiat dan zina,  saya lebih suka menggunakan pendekatan ini. Ianya memerlukan tiga process yang boleh dilakukan oleh mereka untuk meninggalkan sesuatu amalan.

1. Mengurangkan
Anda boleh mengurangkan masa anda berhubung dengan pasangan anda itu. Bak kata lain, jangan terlalu kerap in contact with each other (cehh, cakap omputih gitu). Tahan diri daripada call or message tentang benda-benda yang remeh. Bila perlu atau 'terlalu' rindu sahaja anda contact dia. Mungkin mula-mula sehari sekali, then seminggu sekali, then sebulan sekali, then then then..

2. Meninggalkan
Selepas 'then then then..', anda mungkin sudah kuat dan bersedia untuk meninggalkan cinta manusia itu. Jadi mohon kekuatan Allah untuk anda tinggalkan pasangan anda itu. Bak kata orang, clash cara baik. Niat anda baik, maka Allah akan memberikan yang lebih baik untuk anda. Jika pasangan anda tadi memang jodoh anda, mustahilkah suatu hari nanti anda akan bercinta semula dengannya atas cinta yang suci? Tiada yang mustahil bagi Allah.

3. Menjauhkan
Selepas anda sudah meninggalkannya, sentiasalah berdoa kepada Allah supaya dikuatkan hati anda setiap saat. Ingat, syaitan telah berjanji untuk menyesatkan keturunan Adam. Dia tak akan duduk goyang kaki saja melihat perubahan baik anda itu. Jadi sentiasalah berwaspada dengan bisikan syaitan. Jadi jauhkan diri anda dari terjebak dalam cinta manusia lagi seperti menundukkan pandangan dan menjaga kehormatan diri.
  
"Habis, kalau kami tak berusaha menegakkan cinta itu atau tidak berusaha mencari cinta, macam mana kami nak ketemu cinta kami?"

Anda akan bertemu cinta yang suci suatu hari nanti sekiranya anda mendahulukan cinta Illahi.

AllahuAlam :) 

Maybe I can be a Motivator

S.K. | 07:29 | 0Comments |
Bismillah . .

Assalamualaikum . .

Well ~ sometimes , I think I can be a motivator . . 😂 Have a good day everyone . .



Monday, 17 July 2017

One Day

S.K. | 20:00 | 1Comments |
Bismillah . . 

Assalamualaikum . . 

Dear awak ,
May Allah ease everything for us
May He guide us and give us the best solutions for every problems we faced together . .
I leave you in the care of Allah 
Be nice , be good .
I love you 
And
Will always waiting for you and us 


P/s : Grammar mistakes : We are both lucky / We both are lucky

Sunday, 16 July 2017

But Perhaps You Hate a Thing and It Is Good for You

S.K. | 10:35 | 0Comments |
Bismillah . . 


Assalamualaikum . . 


Another post from Kak Farah's blog ^_^


 


Found this qoute from i-forgot-where-i-found-this.
Just wanted to share this beautiful qoute with others
in my 'Lili dan Hati' version.


"...But perhaps you hate a thing and it is good for you; and perhaps you love a thing and it is bad for you. And Allah Knows, while you know not."
[ 2 : 216 ]

Thursday, 13 July 2017

Untuk Apa Ujian Ini

S.K. | 20:31 | 3Comments |
Bismillah . . 


Assalamualaikum . . 


Tiba-2 teringat entry Kak Farah . . Saje nak share , buat pedoman hidup . . 


*****************************************************************
Salam akak. Maaf saya sangat sibuk kebelakangan ini. Ni baru berkesempatan check email. Maaf buat akak tunggu lama. Berbesar hati akak percayakan saya untuk menceritakan masalah, maaf juga jika saya tidak dapat membantu sepertimana yang akak harapkan. Tapi saya akan cuba sedaya upaya, dengan izin Allah.

"Allah tidak membebani seseorang melainkan sesuai dengan kesanggupannya.."
[2:286]

Ini janji Allah, sebagai orang islam, kita wajib meyakini janji Allah. Apa yang akak hadapi adalah ujian daripadaNya. Untuk apa ujian itu.? Sebab Allah tak sayang akak.? Tak.! Sebab Allah sayang akak. Allah nak buat akak lebih kuat. Allah tak uji orang yang Dia tak sayang. Kalau Allah tak sayang akak, Dia akan biarkan je akak, tak hiraukan akak. Dan Allah yakin akak boleh hadapi ujian ni. Cuma Dia nak tengok setakat mana kesanggupan akak untuk terima ujian ni. Adakah akak akan salahkan Dia..? 

Farah yakin, dengan ujian ni, buat akak lebih dekat dengan Allah kan.? Manusia memang macam tu, macam saya, bila susah baru ingat Allah. Tapi memang tu kelemahan kita. Sebab tu Allah datangkan ujian, tanda Dia sayang kita, supaya kita lebih dekat kepadaNya.

Solat, puasa, keluarkan zakat dan buat benda-benda wajib tu bukan tanda kita muslim yang baik. Tu kewajipan kita. Tanda kita muslim yang baik adalah apabila kita dekat denganNya. Meredhakan setiap yang telah Dia tetapkan. Yakin dengan janjiNya.


"Boleh jadi kamu membenci sesuatu sedangkan ia baik untukmu dan boleh jadi kamu menyukai sesuatu sedangkan ia buruk untukmu. Allah maha Mengetahui sedangkan kamu tidak mengetahui."
[2:216]

Setiap ujian yang Dia datangkan adalah untuk buat akak lebih dekat denganNya. Tapi tu terpulang pada cara kita terima ujian tu. Kalau kita redha, inshaAllah kita akan lebih dekat denganNya tapi kalau kita mengeluh dan tak dapat terima ujian tu, jadilah sebaliknya. Kita akan menyalahkan takdir, kita rasa hilang percaya kepada Allah dan lebih terpengaruh kepada hasutan syaitan untuk buat kita makin jauh denganNya. Nauzubillah..

Akak seorang yang kuat.! Saya percaya. Kalau tak, masakan Allah bagi akak ujian macam ni. Dan akak berhak untuk dapat orang yang lebih baik daripada cinta-cinta akak sebelum ni..! Ambil ibrah (pengajaran) dari semua yang dah berlaku tu. Setiap orang ada cerita mereka tersendiri.

Akak dah terima ujian yang kuat sebelum kahwin. Nanti bila dah kahwin, datang ujian-ujian lagi, akak tak heran dah, kacang je nak hadapi sebab akak pernah hadapi ujian yang lebih kuat.

Saya sangat berpegang teguh kepada dua ayat di atas. Panduan hidup saya. InshaAllah. Sangat membantu apabila ujian-ujian saya datang.

Meredhakan, sangat membantu untuk membuatkan hari-hari kita sentiasa cerah :)


Oh, akak minta doa kan.? Ada satu doa untuk menghapuskan sesuatu yang ingin dilupakan dalam hati.

Akak letak tangan atas dada, baca surah ar-Ra'd ayat 39,


“Allah menghapuskan apa jua yang dikehendakiNya dan Ia juga menetapkan apa jua yang dikehendakinya. Dan (ingatlah) pada sisiNya ada 'Ibu segala suratan'.” 
[13:39]

Lepas habis baca, genggam tangan dan buat macam campak jauh2. Letakkan sepenuh keyakinan kepada Allah, inshaAllah, akak akan dapat melupakannya secara perlahan-lahan.

Luka memang pedih. Tapi sedalam mana pun luka tu, pasti terubat. Ada parut.? Kan banyak je yang jual ubat parut sekarang. Sorry sarcastic sikit. Tapi yakinlah,


“Karena sesungguhnya sesudah kesulitan itu ada kemudahan. Sesungguhnya sesudah kesulitan itu ada kemudahan."
[94:5-6]


Credit : Kak Farah
*****************************************************************

Sangat bermanfaat ! Ya Allah , kurniakan S.K. kelebihan seperti Kak Farah ini , mampu menulis dan memberi manfaat kepada orang lain . . Somehow , entry Kak Farah ni kadang-2 related juga dengan S.K. . . Yes ! Semoga kita semua kuat . . Sama-2 mencari redha dariNya . . Amiin 

Cinta Memang Tak Adil

S.K. | 19:54 | 1Comments |
Bismillah . .


Assalamualaikum . .


Image result for is it you love


Cinta memang tak adil kan ? Kadang-2 dia datang pada orang yang tak sepatutnya memiliki cinta tu but then , kadang-2 dia datang pada orang yang betul-2 layak memiliki cinta tu . . Apa yang budak mentah (21 tahun) macam S.K. ni tahu pasal cinta ? S.K. pun tak tahu nak describe macam mana . .


Bagi S.K., love is not just a feeling , love is a commitment . . It needs both parties to work hard to make the love always feel alive . . Not just by saying , "Saya sayang awak" & "Awak sayang saya". . It's a big NO to call it as love . . 


Dalam pemerhatian S.K. juga , cinta tu opposite dari apa yang ada pada diri kita . . Mostly la . . Jarang nak dapat cinta hati yang sama perangai , sama minat dan sama semua benda dengan kita . . Kalau dapat , tu satu bonus . . 


But the most important , put your love towards Him first then He will give the best love for you =) Always have faith in Allah . . He is the best planner . . Us - We just need to follow the flow and work hard , if it is meant to us , then it will be . . 

Dear Self

S.K. | 18:54 | 1Comments |
Bismillah . . 


Assalamualaikum . . 

My dearest Muslimah (Dear Self), learn patience from Asiyah, loyalty from Khadijah, sincerity from A'ishah and steadfastness from Fatimah.

 Image result for dear self

Wednesday, 12 July 2017

Pencuci Muka Safi Percuma Dari S.K. Dah Habis ! !

S.K. | 14:49 | 2Comments |
Bismillah . . 



Assalamualaikum . . 



Kalau siapa baca entry S.K. awal pagi tadi , mesti tahu pasal pencuci muka Safi ni . .  Okaylah ! Secara official , Pencuci Muka Safi Percuma dari S.K. dah habis . . Tahniah kepada yang berjaya dapatkan . . 

In sha Allah , one day , S.K. akan buat giveaway pencuci muka lain pula . . Lepas ni, kalau baca entry S.K. pasal barang-2 percuma ni , terus je email okay ? Mana tahu akan jadi rezeki awak =) Ni hadiah untuk bulan ini . . 


Jodoh yang Ditakdirkan

S.K. | 07:19 | 2Comments |
Bismillah . .


Assalamualaikum . .


Masa bw a few blogs pagi ni , S.K. tertarik dengan entry blog Lea Azleeya . . Somehow , macam related sikit dengan S.K. buat masa sekarang ni =)


Kalau Allah SWT sudah takdirkan dia untuk kamu sejak tercatat di lohmahfuz lagi, datanglah pelbagai halangan sekalipun, kamu dan dia tetap akan bersatu juga. Sebab tiada sesiapa dapat menghalang kuasa Allah SWT.. Tetapi andai kata dia bukan milik kamu, ikhlaskan hati dan redalah dengan ketentuanNYA.. Sesungguhnya Allah Maha Mengetahui apa yang terbaik untuk setiap hambaNYA.. - The Greatest of destiny! by Al-Wahyu

Credit to : Lea Azleeya

Yes , sangat betul quotes ni . . One day , kalau dia jodoh S.K. , S.K. terima dia seadanya macam S.K. terima dia sekarang ni , dan one day juga , kalau dia bukan ditakdirkan untuk S.K. , S.K. janji pada diri S.K. , S.K. akan lebih kuat . . Love someone doesn't mean he will love us back , love also doesn't mean we will get them . . 

Buat masa sekarang ni , S.K. lepaskan dia pergi , if he is meant to me , then , he is the one . . May Allah guide us . . Dear awak , please be safe and take care of yourself . . I care about you , I need you , I miss you and I will always love you . . Semoga Allah satukan kita kembali untuk selama-lamanya =) Amiin .